Denne informasjonen er utarbeidet med hjelp av Sandy Quigley, CWOCN, CPNP, en pediatrisk sykepleier og klinisk spesialist innen pleie av sår, stomi og inkontinens ved Boston’s Children Hospital i Boston, USA.

Kan jeg holde rundt og omfavne barnet mitt etter stomioperasjonen?

Med mindre barnets lege ikke sier noe annet på grunn av spesielle medisinske hensyn, absolutt! Barnet kan omfavnes, klemmes og leke med venner og familie, akkurat som før operasjonen. De eneste begrensningene er kontaktsport som f.eks. rugby eller bryting da slagene som som forekommer i disse aktivitetene kan skade stomien. Helsepersonell kan også pålegge deg noen restriksjoner.

Hvordan ser en stomi ut?

Child descending colostomy

Se etter disse kjennetegnene:1

  • Rød, fuktig og myk å ta på, akkurat som innsiden av munnen
  • Rund eller oval form
  • Flat eller stikker ut fra magens overflate

En stomi blir konstruert fra vev som ligner på innsiden av kinnet. Stomien har en god blodtilførsel, og det er ikke uvanlig at den blør litt når den rengjøres i forbindelse med skifte av pose.

Noen matvarer kan endre fargen på avføringen. For eksempel kan rød gelatin eller rødbeter gi avføringen en lys rød farge som ser ut som blod, men det er helt ufarlig. Hvis du imidlertid noen gang blir urolig over fargen på barnets avføring, skal du oppsøke lege.2,1,3

Hvis du ser noen av disse unormale funnene ved barnets stomi, skal du umiddelbart kontakte barnets helsepersonell:1

  • Fargen på stomien blir svært mørk eller svært blek.
  • Det er blod i barnets avføring, eller det renner blod ut av barnets stomi
Vil jeg skade barnet hvis jeg berører stomien?

 

Stomien har ingen nerveender, så barnet vil ikke føle noen smerte hvis du berører stomien eller når det kommer avføring eller urin ut av stomien.1

Rett etter operasjonen kan barnets mage være øm, men dette vil avta etterhvert som stomien tilheles. Når stomien er tilhelet, kan barnet leke som han eller hun vil – og også krype på magen – med mindre sykepleierne eller legene fraråder det.

Vil stomien endre seg etter operasjonen?

 

Stomien kan endre størrelse og form i løpet av de første månedene etter operasjonen. En stomi kan ligge i hudnivå, være tilbaketrukket (under hudnivå) eller prolapsert (stikke ut) fra overflaten på magen.4 Barnets helsepersonell kan gi deg spesifikke instruksjoner om hvordan du kan pleie hver av disse typene.

Visse produkter kan forlenge posesystemets brukstid hvis avføringen kommer ut av stomien i nivå med huden. For barn med en prolapsert stomi kan du få beskjed om å kontrollere fargen på stomien med jevne mellomrom. En fargeendring kan bety at stomien er i klemme eller blir irritert av posen, trange bleier, sikkerhetsbelter eller klesplagg.

Etterhvert som barnet vokser, vil størrelsen på stomien også øke. Det kan bli nødvendig å endre størrelse eller åpning på barnets stomibandasje. Barnets stomisykepleier vil kunne hjelpe deg med å finne den riktige størrelsen etter behov.4

 

Når bør jeg tømme barnets pose?

Vanligvis bør posen tømmes når den er en tredjedels full.1 Dette vil hindre at den blir tung gir drag fra huden, noe som kan forårsake lekkasje. Det er også vanskeligere å tømme posen når den er for full.

Hvis du tørker av posens åpning etter tømming, vil du unngå lukt og flekker på klærne. Du kan unngå hudirritasjon hvis du alltid passer på at posens lukkeklips ikke trykkes inn mot barnets kropp.

For mange foresatte er det enklest å tømme posen i en bleie hver tredje eller fjerde time eller etter behov. Eldre barn som begynner med pottetrening, bør lære å sitte på toalettet med stumpen så langt tilbake som mulig og tømme posen direkte ned i toalettskålen. Hvis du legger et toalettpapir ned i skålen før posen tømmes, kan du unngå sprut i toalettet.

Hvor lenge kan barnet gå med posesystemet?

Ingen barn er like, så du bør spørre barnets stomisykepleier om barnets unike behov. Brukstiden for posen er ofte avhengig av barnets størrelse og aktivitetsnivå. For barn med Colostomi vil tykkelsen på avføringen også være avgjørende. For eksempel kan det være nødvendig å skifte poser hver dag på spedbarn. Et eldre barn trenger kanskje å skifte pose hver tredje eller fjerde dag.

En regelmessig rutine for skifte av poser vil gjøre overgangen fra sykehuset til hjemmet enklere. Foreldre opplever ofte at det er perioder med lav aktivitet i tarmen – f.eks. før mating eller måltider – og planlegger rutinemessige poseskift i de periodene.

Hvis du merker at det lekker urin eller avføring under hudplaten, bør posen skiftes for å unngå hudirritasjon. Hvis du er nødt til å skifte barnets pose mer enn én gang daglig, bør du kontakte barnets helsepersonell for å få råd.

Kan jeg bade eller dusje barnet uten at posesystemet er på?

Bading vil ikke skade stomien. Mange foreldre velger å bade barna sine med posen på siden det er umulig å vite når det kommer avføring eller urin ut av stomien. De skifter deretter posen etter badet.

 

Når du bader barnet, skal du velge en mild såpe uten olje eller fuktighetsmidler slik at festeevnen til hudplaten ikke blir svekket.5 Pass på at huden er skylt med rent vann og er helt tørr før du setter på et nytt posesystem.

Hva er det som forårsaker hudirritasjon rundt en stomi?

En vanlig årsak til irritasjon er at avføring eller urin lekker ut under hudplaten og kommer i kontakt med huden. Noen ganger kan irritasjonen skyldes måten stomisystemet er blitt satt på. Det kan være mange årsaker til dette. Åpningen i hudplaten kan være for stor. Posesystemet har kanskje ikke riktig størrelse.4 Eller du må kanskje bruke tilleggsprodukter som pasta eller pektinringer eller pektinringer [lenke til relevante produkter] for å sikre en bedre forsegling mellom stomien og hudplaten.

Når kan barnet skifte posen selv?

Alle barn er forskjellige. Du kan begynne med å la barnet hjelpe deg med enkle oppgaver, f.eks. hente utstyr, hjelpe til med å fjerne posen og hjelpe til med å rengjøre huden. Dette kan styrke barnets selvtillit – og din egen også – etterhvert som barnet lærer å gjøre dette selv.

Hvordan skal jeg kle barnet?

 

Stomiposesystemene fra ConvaTec [lenke til Stomibandasjer til barn] er utviklet for å ligge flatt inn mot kroppen slik at de ikke synes under de fleste klesplagg. Her er noen tips som kan gjøre at det blir enda mer behagelig for barnet:

  • Pass på at belter og midjebånd ikke trykkes hardt inn mot stomien, særlig hvis stomien er plassert i eller i nærheten av barnets midje.
  • Mange foreldre synes det er til hjelp å bruke en-delt undertøy, antrekk og overaller slik at nysgjerrige små barnehender ikke får fatt i stomiposen.
  • Eldre jenter og tenåringer vil kanskje ha en-delte badedrakter med et mønster som hjelper til med å skjule stomien.
  • Gutter synes kanskje det er mer behagelig å bruker boksershorts-lignende badebukser.

Hvis du har andre spørsmål eller bekymringer, er det alltid best å kontakte barnets stomisykepleier, lege eller annet helsepersonell.

Kan barnet bli dehydrert (tape en stor mengde vann) på grunn av hennes/hans stomi?

Dehydrering kan oppstå når som helst når barnet taper for mye urin eller avføring og ikke klarer å erstatte væsketapet.6 Hvis et barn for eksempel får influensa med diaré og/eller oppkast, har han eller hun risiko for å bli dehydrert.

Kontakt lege eller annet helsepersonell hvis barnet får diaré eller tidlige tegn på dehydrering, som f.eks.:7

  • Redusert urinproduksjon
  • Mindre aktiv eller uvanlig søvnig
  • Munntørrhet
Må barnet ha et spesielt kosthold?

Det er avhengig av barnets medisinske tilstand. Med mindre legen anbefaler en spesiell sammensetning av matvarer eller gir deg spesifiserte retningslinjer for kostholdet, kan barnet sannsynligvis kunne spise de fleste matvarer uten særlige begrensninger.

Generelt er det viktig for barnet å ha et balansert kosthold, tygge maten svært godt og drikke rikelig (som anvist av sykepleier eller lege) for å unngå dehydrering.4 I de første ukene etter operasjonen vil nok barnet ha godt av små og hyppige måltider.

Legen vil kanskje anbefale å introdusere matvarer som barnet ikke kunne spise før operasjonen – eller nye matvarer – én av gangen, for å se hvordan kroppen reagerer. Du kan lese mer om matvarer som forårsaker luft i magen og lukt som du kanskje vil innføre i et rolig tempo på nytt på denne siden.

Kan visse matvarer påvirke barnets avføring?

Ja. Noen matvarer som ost, poteter, brød, bananer og fint peanøttsmør kan gjøre avføringen tykkere. Andre matvarer kan gjøre avføringen tynnere, f.eks. fruktjuice og svært krydret mat. Matvarer som rød gelatin eller rødbeter kan endre fargen på avføringen. Denne fargeendringen er imidlertid forbigående og uskadelig.3,8

Hva er en matblokkering?

 

En matblokkering kan utvikle seg hos barn med stomi (særlig hvis barnet har en ileostomi siden tynntarmen er trangere enn tykktarmen). Tungt fordøyelig mat kan samle seg opp og blokkere flyten av avføring i tarmen. Derfor er det spesielt viktig for et barn med stomi å tygge maten svært godt og drikke rikelig.

Noen matvarer som kan forårsake en blokkering er popcorn, selleri, tørket frukt, nøtter og frø, erter og grønn salat.3 Tegn og symptomer på matblokkering kan omfatte:2

  • Magesmerter eller kramper
  • Hevelse av magen eller stomien
  • Mer vandig avføring som etterhvert fører til liten eller ingen avgang av avføring
  • Kvalme og/eller oppkast
  • Irritabilitet eller uvanlig oppførsel

Spør barnets stomisykepleier om tegn og symptomer på matblokkering da dette kan være en alvorlig tilstand.

Hva forårsaker luft i magen?

Svelging av luft – som f.eks. når barnet gråter, suger på en smokk eller drikker med sugerør – kan forårsake luft i magen. Visse matvarer som bønner, drikkevarer med kullsyre og grønnsaker i kålfamilien kan også gi luft i magen3.

Hvis barnets pose blir overfylt med luft, kan den presses vekk fra huden og begynne å lekke. Det finnes poser med et filtersystem.

Hva hvis barnet får diaré?

Sannsynligvis vil du være vant til barnets vanlige avføringsmønster og hva slags avføring barnet har før barnet forlater sykehuset. Dette vil være til hjelp for deg hvis du blir bekymret for diaré.

Ved diaré, skal du kontakte barnets lege. Legen kan stille spørsmål for å diagnostisere diaré, som f.eks.:

  • Tømmer du posen mer eller mindre enn det du pleier?
  • Er avføringen mer flytende?
  • Viser barnet noen andre tegn på sykdom eller dehydrering?

Barnets lege eller stomisykepleier kan hjelpe deg med å løse eventuelle problemer med tanke på diaré, passe på at barnet blir tilstrekkelig hydrert og sørge for at han eller hun føler seg bra så raskt som mulig.