Mosjon

Er du glad i å spille tennis eller golf? Synes du at det beste i verden er å jogge, drive yoga eller ta en svømmetur? Det er kjempeflott! Å ha en stomi behøver ikke være en hindring for å holde deg i form.

Etter godkjenning fra helsepersonellet på sykehuset kan du ta opp igjen de fleste idretter og aktiviteter som du hadde glede av før operasjonen. De enste mulige unntakene er kontaktsport (som f.eks. boksing, bryting eller rugby) på grunn av faren for å skade stomien med harde slag.

Personer som lever med stomi omfatter konkurranseløpere, vektløftere, skikjørere, svømmere samt mange andre idrettsfolk, både profesjonelle og amatører. Og hvis du ikke mosjonerte før operasjonen, er dette et utmerket tidspunkt for å begynne.

Her har du noen tips før du gjenopptar mosjonering og andre fysiske aktiviteter:

  • Begynn rolig og øk intensiteten i ditt eget tempo. Magemusklene trenger litt tid til å tilheles etter operasjonen. Helsepersonell kan fortelle deg når og hvordan du kan begynne å mosjonere igjen.
  • Velg en aktivitet du har glede av og som passer inn i planene dine minst 3 ganger i uken, minst 30 til 60 minutter i hver økt.
  • Tøm posen din før du begynner, det kan spare deg for problemer. Du bør også passe på at hudplaten ble satt på minst én time før den blir våt eller før du begynner på en aktivitet som innebærer at du begynner å svette.
  • De fleste posesystemene er vannbestandige – dette gjelder også ved svømming.
  • For svømmere: dekk til hullet i det luktfjernende filteret med et filterdeksel for å forhindre at det kommer vann inn i posen. Du kan ta av dekslet når du har tørket deg.
  • Vil du slappe av i en badstue eller en badestamp? Ingen problemer, så lenge det er godkjent av helsepersonell. Hvis du fester en vannbestandig tape rundt kanten på hudplaten, kan det virke beskyttende på kleberen. Pass på å kontrollere kleberen med jevne mellomrom.

En mann som har gjort fysisk trening etter stomioperasjonen til sin hjertesak er Rob Hill. Rob gikk fra å såvidt kunne gå opp en trapp til å bli den første pasienten med Crohns sykdom / stomi til å klatre “the Seven Summits” (de høyeste fjelltoppene på hvert av de syv kontinentene) i løpet av kun åtte årA.

Du kan få vite mer om Robs eventyr, lese inspirerende historier og til og med legge til dine egne prestasjoner når du blir med i me+, vårt fellesskap for personer med stomi.