Intimitet

Selv om det er normalt å være følsom overfor hvordan en stomi endrer kroppen din, kan meningsfylt og intimt samvær fremdeles være en del av ditt og din partners liv.

Kommunikasjon og tillit er sentralt i tilhelingsprosessen. Det bør være en trøst å vite at et seksualliv ikke vil skade stomien din – eller deg.  Del følelsene dine med din partner, og vær oppmerksom på hans eller hennes bekymringer også. Ved hjelp av tid og en positiv innstilling kan du ha glede av et gjensidig tilfredsstillende seksualliv.

TIPS FOR Å FREMME INTIMITET

  • Tillit er nøkkelen til ekte intimitet. Jo mer du deler omkring stomien din, hvordan du føler det og hva du behøver, jo sterkere blir båndet mellom deg og din partner.
  • Det gamle ordtaket er sant: Måten du ser deg selv på påvirker måten andre ser deg på. Bruk tid etter operasjonen til å akseptere endringene kroppen din har gjennomgått, godta følelsene dine omkring hvordan du har det etter operasjonen og del følelsene dine med din partner. Du vil oppdage at aksept av kroppen din etter operasjonen kommer etter hvert.
  • En stomi har ikke nerveender. Derfor kan du ikke kjenne smerte eller andre følelser fra stomien, men den kan blø litt hvis den blir irritert eller gnidd på. Ved å prøve ulike stillinger kan det hjelpe deg til å unngå disse problemene.
    • Stillingen side-ved-side virker ofte godt for personer med stomi fordi posen vil falle til din side og ikke komme mellom deg og din partner.
  • Tøm posen før du har sex – og vi anbefaler at du setter på en liten pose. Spesielle poser er tilgjengelige for intime stunder, og disse er små og diskrete.
  • Dersom du blir sjenert eller engstelig i intime stunder, kan du tildekke pose med spesielt designet undertøy eller posetrekk. Vi kan tilby et smakfullt utvalg av bl.a. undertøy som kan hjelpe deg til å få tankene vekk fra stomien og  fokusere på deg og din partner.

For kvinner

  • Hvis du bruker p-piller, kan det være nødvendig å skifte prevensjonsmetode –særlig hvis du har en ileostomi. Prevensjonsmidler som tas gjennom munnen blir ofte ikke absorbert med en kortere tynntarm. Rådfør deg med lege eller stomisykepleier om den beste prevensjonsmetoden for deg.
  • Etter operasjonen er det mange kvinner som opplever tørr skjede. Prøv med et glidemiddel eller snakk med lege om andre muligheter for behandling av tørr skjede.

For menn

  • Noen menn kan oppleve ereksjonsproblemer (dvs. å få eller opprettholde ereksjon) eller manglende evne til ejakulasjon den første tiden etter operasjonen. Ikke vær bekymret, og ikke få panikk! Dette kan forekomme ofte – den kan henge sammen med selve operasjonen eller med bekymringer for å være intim etter operasjonen. Hvis du opplever fortsatte ereksjonsproblemer, skal du snakke med legen din. Sannsynligvis finnes det en løsning.