Til tross for fysiske forandringer er du fremdeles nøyaktig den samme personen som du var før operasjonen.

Etterhvert som tiden går i månedene etter operasjonen, kan det være ting som bekymrer deg etter hvert som du tilpasser deg til livet med en stomi. Disse bekymringene er normale, og det er enkelt å forstå dem.

Nedenfor finner du svar på noen vanlige spørsmål. Hvis du har flere bekymringer, vil vi anbefale at du rådfører deg med legen eller stomisykepleieren din.

KAN JEG FORTSETTE Å DELTA I MINE YNDLINGSAKTIVITETER OG DRIVE SPORT?

Du kan – og du bør – holde deg i aktivitet. Og hvis du ikke mosjonerte før operasjonen, er dette et utmerket tidspunkt for å begynne. Hvis det er i orden for legen din, kan du delta i de fleste idretter og aktiviteter, unntatt kontaktsport (som f.eks. boksing, bryting og rugby) på grunn av risikoen for at du skal skade stomien.

VIL POSEN LEKKE?

Den holdbare filmen som brukes i produksjonen av stomiposer er utviklet for å redusere lekkasjer til et minimum. Når det er sagt, hvis du skifter pose regelmessig og passer på at den sikkert ordentlig og sikkert fast mot huden (en-delssystem) eller hudplaten (to-delssystem), vil det redusere sjansene for at du skal oppleve lekkasje.

VIL DET KOMME EN PINLIG LUKT FRA POSEN?

Materialene som brukes til produksjon av stomiposer, er utviklet for å stenge lukten inne. Det er imidlertid noen forholdsregler du kan ta for å redusere risikoen for lukt. Valg av en pose med et kullfilter vil hjelpe til at det kommer luft med redusert lukt fra posen. Du kan legge opp et kosthold for å redusere inntaket av matvare som gir lukt og/eller gass. Du kan også vurdere å bruke et luktfjernende middel i posen.

Det er også viktig å huske på at enhver kropp lager pinlige lyder og lukter av og til. Ikke la frykten for hva som kan gå galt hindre deg i din utfoldelse.

VIL JEG FREMDELES KUNNE HA ET SEKSUALLIV?

Å ha en stomi behøver ikke å bety at det er slutt på intimitet. Det er fremdeles mulig å ha meningsfulle og tilfredsstillede intime stunder med en åpen kommunikasjon og gjensidig tillit.

Det er normalt å være følsom overfor endringer av kroppen. Del følelsene dine med din partner, og responder på hans/hennes bekymringer også. Fortell partneren din at et seksualliv ikke vil skade stomien din. Ved hjelp av tid, forståelse og en positiv innstilling kan du ha glede av et gjensidig tilfredsstillende seksualliv. For flere tips om intimitet, klikk her.

HVA BØR JEG FORTELLE VENNER OG ARBEIDSKOLLEGER OM STOMIEN MIN?

Det er alltid en trøst å være omgitt av venner man kan stole på – særlig når man trenger støtte under bedringen. Det er imidlertid mange som synes det er vanskelig å snakke med venner, familie og kolleger om hvordan de har det.

Selvfølgelig er det opp til deg hva du vil fortelle om stomien. Og du behøver ikke å avsløre hvordan du har det til noen hvis du synes det er ubehagelig – det er faktisk slik at hvis ikke du sier det, vil de aldri få vite at du har en stomi. Vi vil likevel råde deg til å holde en åpen kommunikasjon mellom deg og dine nærmeste. Støtte fra dem du stoler vil ikke bare være til hjelp for deg, det vil også hjelpe dem til å tilpasse seg til ditt nye liv.

BLIR JEG NØDT TIL Å KJØPE MANGE NYE KLÆR?

Siden stomiposen er utformet for å ligge flatt mot kroppen din , vil den ikke kunne ses under de fleste klesplagg. Det er derfor ikke nødvendig å kjøpe mange nye klær. Du behøver ikke engang spesielt undertøy – posene kan være enten på innsiden eller på utsiden av vanlig undertøy.

Det er imidlertid noen hensyn du kan ta slik at du har det mer behagelig:

  • Hvis stomien ligger akkurat i midjen, bør du prøve å unngå trykket fra trange bukser og belter.
  • Hvis du går med strømpebukser eller tights, pass på at de er myke og elastiske (dvs. du bør unngå stramt og ettersittende tøy).
  • Menn som bruker sportsundertøy synes det er mer behagelig å kjøpe dem én størrelse større.
  • Selv om du kan bruke all slags undertøy, er behagelige og attraktive modeller fra Ostomysecrets designet til å passe sammen med stomiutstyr, og det gir økt trygghet.
  • Når det gjelder badetøy, kan du gjøre hva du vil: imidlertid synes noen kvinner det er mer komfortabelt å gå med en-dels badedrakt mens mange menn foretrekker boxer badebukser.