Plasseringen av stomien kan også diskuteres ved besøket før operasjonen. Dersom kirurgen ikke drøfter plasseringen av stomien med deg, anbefaler vi at du spør om dette før operasjonen.

Korrekt plassering av stomien er viktig for hvordan du skal ha det i fremtiden og din mulighet for å ta vare på stomien. For å gjøre skifting av poser enkelt og uavhengig av andre, må du forsøke å sikre at stomien blir plassert på en jevn hudoverflate og at du enkelt kan se og nå stomien.

SPØRSMÅL DU KANSKJE VIL STILLE

Her er noen vanlige spørsmål du kan spørre helsepersonell om mens du ligger på sykehuset:

  • Når kan jeg begynne å spise og drikke igjen?
  • Hvor lenge må jeg være på sykehuset?
  • Hva skal jeg gjøre hvis jeg får smerter?
  • Må alle som har en stomi bruke pose?
  • Hvem vil vise meg hvordan jeg skal bruke utstyret?
  • Hvor får jeg tak i utstyr?

Etter operasjonen vil din stomi sykepleier snakke med deg om operasjonen, hjelpe deg til å forstå hva som er skjedd med kroppen din og lære deg hvordan du skal håndtere den nye stomien din. Etterhvert restituerer deg på sykehuset og forbedrer overgangen til å komme hjem.Avhengig av hva du trenger, kan du også få henvisninger til andre spesialister eller avdelinger for mer hjelp.

Det er viktig å huske på at alle er forskjellige, og at vi alle tilpasser oss til forandring på ulike måter Støtten du kan forvente å få fra stomisykepleieren vil alltid være rettet mot dine individuelle behov. Det er mange som har gjennomgått den samme operasjonen som deg, og leger og sykepleiere er der for å lytte til deg og hjelpe deg.